
31 Ocak 2008 Perşembe
BÜTÜN HİKAYELERİ 1 ( Edgar Allan Poe )

28 Ocak 2008 Pazartesi
BİN HÜZÜNLÜ HAZ ( Hasan Ali Toptaş)

Kitabı okuyan Sera’nın yazısını ve yine onun verdiği linki de muhakkak okuyun derim.

"‘Bin Hüzünlü Haz’, beni en çok üzen kitabım oldu. Bir yayınevinden, ‘Sen bunun etini, yağını, suyunu, tuzunu, baharatını o kadar çok koymuşsun ki, bir oturuşta yenmiyor’ dediler. Bir oturuşta tüketiliverecek yapıtlar istiyorlardı. Dehşete kapıldım. İyi yapıt, zaten edebiyat dışıdır. Yani edebiyatın o ana dek oluşagelmiş kurallarının dışına fırlamış bir yapıttır. Daha sonra edebiyata dönüşecektir."
“Ben okuruma –varsa eğer, bir yerlerde yaşıyorsa ya da olacaksa- güveniyorum; en azından benim okurum, benim bir oturuşta tüketiliverecek türden romanlar yazmadığımı bilen bir okurudur.”
Ama bu,kaybolan şeylerin yokluğundan değil de,benim birkaç saniyelik duraksayışımdan,ait olduğum zamanın dışına çıkmak isteyişimden,ya da o anda gövdemin sınırlarını hissedemeyişimden doğan bir boşlukta sanki ve içinde,o güne dek yaşadıklarımın bende kalan kırıntılarından,küçücük de olsa iz yoktu.Ne oldum olası benimle ömürlerini paylaşan dostlarıma bütün gerçekler gibi gerçekdışı gözüken gerçeklerimin derinliğinden,ne ruhumda dev yaralar açan günlük hayatın küçük cinayetlerinden,ne korkularımdan,ne hayallerimden,ne de şehir denen o cehennemin içinde Alaaddin’i aramakla geçen günlerimden…”
“Benimkisi,hiçbir zaman hiçbir şeyle açıklanamayacak kadar derin,hiç kimsenin anlayamayacağı ölçüde karmaşık ve acayip bir yorgunluktu.”
“ İşte o zaman ben ,çeşitli suçların işlendiği göz kamaştırıcı bir dünyadan başka bir dünyaya sessiz sedasız göçmüş gibi oluyorum.Hayatın akıl almaz derecede oyuna dönüştüğü,hayallerin sınırı aşıp aşıp gerçeklere karıştığı, yerini göğünü ne idüğü belirsiz kıpırtılarla uzun kuyruklu,güzel güzel yalanların doldurduğu ve her şeyin kelimelerle öldürüldüğü ,acayip ve soluk renkli bir dünyaya diye konuşmasını sürdürüyordu Alaaddin.”
25 Ocak 2008 Cuma
BLOGLU SOBE
1-Blog yazmaya ne zaman başladım?
2007 eylül'de başladım yani daha çok yeni:)Daha önce birkaç denemem oldu ama fiziksel şartların yetersizliğinden devam edemedim ve hevesim kaçmıştı.Ama bu denemem şimdilik iyi gidiyor.
2-Blog yazılarımın konusunun belli bir çizgide olması için çaba gösteriyor muyum, yoksa içimden geldiği gibi mi yazıyorum?
Blogların birinde kızıma hatıra diye birşeyler bırakmak amacıyla yazıyorum.Bu blogta ise genelde okuduğum kitapları yazıyorum (kitap okumaktan başka şeyler yapsam onlarıda yazacağım da:) ama son zamanlarda takip ettiğim blogların yorumlarına o kadar uzun şeyler yazmaya başladım ki içimden geçenleride bloğa eklesem mi diye düşünüyorum.
3-Blog yazmak için gün içinde bazı şeylerden feragat ediyor muyum?
Gündüzleri ne zaman birşeyler yazmaya otursam ya tıkanıp kalıyorum,ya başka bloglara dalıyorum yada kızım beni rahat bırakmıyor.Bu yüzden daha çok geceleri yazıyorum ve geceleride feragat ettiğim tek şey okuyamadığım sayfalar oluyor.
4-Blog yazmak benim için eğlenceli bir uğraşken şimdi artan bekleyiş yüzünden zorunlu bir hal almaya başladı mı?
Bu konuda Sera'nın dediğini alıp buraya yapıştırsam cuk diye oturur galiba.Zorunluluk falan yok şükür .
5 -Blog yazmayı ne kadar sürdüreceğim?
Sanırım şartlarımda değişiklik olmazsa uzun bir süre devam eder.Belkide öldüğümüde buradan duyar bazı insanlar.
6-''Eğer her gün kullandığınız zeytinyağı şişenizin kapağını açtığınızda içinden
bir cin çıksaydı ve hayatınızda memnun olmadığınız bir şeyi değiştirebileceğini söyleseydi, neyi değiştirmesini isterdiniz?''
Üniversite seçme sınavındaki puanlamayı (hala geç değil) ve geçmişteki birkaç hatayı değiştirmesi fena olmazdı herhalde.
Ebelikten hiçbir zaman sıkılmadığım halde burada olupta daha önce sobelenmemiş olanlara sobe diyorum.
21 Ocak 2008 Pazartesi
FRANSIZ TEĞMENİN KADINI ( John Fowles )

***"MaltHus'u okudun mu?Charles hayır anlamında başını salladı."Ona göre Homo sapiens'in trajedisi,yaşama şansı en az olanların çok fazla üremeleridir.Yani evlilik için yaratılmadığını söyleme,oğlum.O kıza aşık olduğun için de kendini suçlama.O Fransız denizcinin neden kaçtığını biliyorum sanırım.İnsanın o gözlerde boğulabileceğini anlamıştı."
*** ......uğraştı,uğraştı.Ama birden Catallus'u hatırladı:"Seni ne zaman görsem sesim kesiliyor,dilim tutuluyor,ince bir alev tüm gövdemi dolaşıyor,içimden fışkıran bir kükreme ve karanlık gözlerimi dağlıyor."Catullus'un Sappho çevirisi;Avrupa tıbbında aşk denen hastalığın en iyi tanımı budur hala"
***"Hayat, gizemli kurallar ve gizemli seçimler nehri, ıssız bir kıyı boyunca akıyordu; diğer ıssız kıyı boyundaysa Charles şimdi yürümeye başlamıştı, kendi cesedinin taşındığı bir cenaze arabasının ardından yürüyen bir adam gibi. Mutlak bir intihara doğru mu yürümektedir? Sanmam; çünkü, sonunda kendinde bir inanç zerreciği bulmuştur, üzerinde bir şeyler inşa edebileceği gerçek bir benzersizlik...hayatın bir simge olmadığını, tek bir bilmece ve onu bilememekten ibaret olmadığını, tek bir yüzü olmadığını ve zarlar bir kere kötü gelmişse hemen bırakılamayacağını anlamaya başlamıştı...."
YENİLER
Bu arada Sunay Akın, tv8 ekranlarında yepyeni bir program yapıyor: HAYAT DEYİNCE… Eğer daha önce izlemediyseniz bu akşam lütfen bir deneyin.Konuğu Erol Günaydın..Bu akşam saat 20:30' da...
17 Ocak 2008 Perşembe
HASTAYIM
10 Ocak 2008 Perşembe
BİR BAŞKA İSTANBUL ( Prof. M.Orhan Okay )

Bundan fazla değil 40-50 yıl öncesinin İstanbul’u…Ve o zamanda, o şehirde yaşayan bir yazar…Yaşanmış bir ömrün paralelinde anlatılan güzellikler…İşte bu kitap bunları anlatıyor.Yazarının sözleriyle ” Bu kitap,o yerlerin, o yıllarda hafızamda kalabilmiş fotoğraf karelerinden ibarettir.”
Yazarın Zaman Gazetesinde yazdığı “hatıra denemeleri”, biraz ilaveler yapılarak kitaplaştırılmış. İstanbul’un Balat’ından başlayan ve bostanlara,eski oyuncakçılara,gramofonlara,eski sokak isimlerine,Boğaziçi’ne,geçmiş zaman kitapçılarına,paraya,takvime velhasıl eski olan ne varsa oralara uzanan bir hikaye okuyorsunuz.
9 Ocak 2008 Çarşamba
AŞIK ŞAİR VE PADİŞAHLAR( Reşad Ekrem Koçu)
Yedi cihana hükmeden bir imparatorluğun başında da olsalar padişahların yazdıkları şiirlerin iki ana teması bulunduğunu anlatıyor kitap.
1.Din, Allah,Peygamber sevgisi
2.Baştaçları biricik sultan sevgilileri
En iyi şair padişahların ,iyi birer aşık olduğunu “Aşk yoksa,meşkte yok” diyen yazar sıraladığı beyitlerle kanılıyor bize.Sadece padişahların yazdığı şiirlerden bahsetmekle kalmıyor ;eşleri,gözdeleri, valide sultanları hakkında da önemli bilgiler vererek,o devrin olaylarına da değiniyor.
Kitapta en çok sözü edilen kadınların,Safiye Sultan,Hürrem Sultan,Kösem Sultan olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.Bu kitabı okurken her zaman dediğim şeyin bir kez daha ne kadar doğru olduğunu gördüm. Osmanlı İmparatorluğunun asıl yıkılış sebebi hırslarına gem vuramayan kadın sultanlar ve onlara boyun eğen zayıf padişahlardır.Türk yapı sanatına kıymetli eserler bırakan ama yinede kanlı hatırasını unutturamayan Hürrem Sultan ve hırsı yüzünden evlat katili olan Kösem Sultan aklımdan uzunca bir süre çıkmayacak .Kitabın anlatımı bana Hıfzı Topuz'u hatırlattı yani biraz dağınık ama anlatılan konulara kapılınca bu tarz beni rahatsız etmedi.
Kitapta benim çok sevdiğim tarihi eserler hakkında da bazı notlar düşülmüş.İşte onlardan iki tanesi:
***3.Ahmet Türk yazı sanatının önemli sanatkarlarından biri,büyük bir hattat oldu.Güzel bir yazısını gidin görün,İstanbul’un göbeğinde duruyor,Ayasofya’nın karşısında yaptırttığı eşsiz güzellikteki meydan çeşmesinin alnında,çeşmeyi çeviren tarih kasidesi şair Seyid Vehbi’nindir.Otuz sekiz beyitlik kaside çeşmenin dört yüzüne hattat padişahın el yazısıyla geçirilmiştir….
Bakınız Sultan 3. Ahmet’in o meydan çeşmesi için 1874 ‘te İstanbul’a gelen İtalyan edibi,Edmondo De Amicis neler yazıyor:
İnsan elinin oyup işlemediği yeri yoktur.Zarafet,servet ve sabrın bir harikasıdır.Hiç tereddütsüz,billur bir fanusun altında muhafaza edilmeye değer.Hiçbir başka güzel şey onu ututturamaz.Kulaklarınıza İstanbul adının çarptığı her yerde bu çeşmenin hayali de gözünüzün önüne gelir.
*** Sultan Mahmut İstanbul’da büyük bir cami ile mederese yaptırmıştı,hayır eseri bitmek üzereyken ölmüştü.Hazindir, 3. Osman kendi zamanında tamamlanan o esere, tahtını gasp ettiği kardeşinin hatırasına hürmet etmeyerek kendi adını vermiştir.Bugün o camiye “ Nur-u Osmaniye Camisi” diyoruz.
7 Ocak 2008 Pazartesi
MR. BROOKS

Bay Brooks aslında çok titiz bir katil,hiç iz bırakmadan çalışıyor ve bu yüzden yakalanamıyor,en son cinayatinde perdeleri açık unutmasıyla tüm işler değişiyor.Onun işlediği cinayetlerin dosyalarını takip eden sert kadın dedektif Atwood (Demi Moore) bile şaşırıyor bu işe.Açık kalan pencereden cinayetin fotoğraflarını çeken kişinin bay Brooks'a şantaj yapması ise katilin bağımlılığını bırakmasını bir hayli zorlaştıracaktır çünkü fotoğrafçının çok ilgnç bir teklifi vardır.Zavallı katilin :) başı kızının yaptıklarıyla iyice beleya girecektir ve bu arada Atwood'la aralarında garip bir çekim başlayacaktır.
Demi Moore'un oyunculuğunu beğenmedim,Kevin Costner'ın bu filmdeki performansı sönük yıldızına bir ışık eklerken,Demi Moore'un ki ateşine su serpmiş gibi geldi.Film bir başyapıt değil ama, ironik yapısından dolayı eğlenceli, özellikli ve güzel . Son sahnesi ise hayal kırıklığı yaratmayacak ve şaşırtacak cinsten.
3 Ocak 2008 Perşembe
ON KÜÇÜK ZENCİ (Agatha Christie)

Gidip kendini astı.Kimse kalmadı.
Bir ilk daha benim için…Gece gölgesinden bile korkan ben Agatha Christie okumaya cesaret edebildim.Hep şu şeker kız yüzünden :) Önerilere dayanarak On küçük zenci ile başladım.Ne zamandır ilk sayfasında karakterlerin kim olduğunu belirten kitap okumamıştım. Bu nedenden midir bilinmez ama ilk sayfalar boyunca dönüp dönüp bu kimdi diye bakma ihtiyacı hissettim.
10 farklı kişinin çeşitli sebeplerle adada toplanmasının ardından başlıyor olaylar.Sırları; adada mahsur kaldıkları zaman diliminde kendilerine ve ölümlerine eşlik ediyor. Katilin kim olduğu hakkında en ufak bir ipucu verilmeden kitap bitiyor.Konu gerçekten ustaca kurgulanmış ve sonuca ulaşılmış. Tahmin ettiğim kadar korkmadım ama gerçekten heyecanlandım. Zenci bibloların varlığı ise kitabın en güzel ayrıntılarından biriydi.Yalnız kitaptaki bazı cümlelerin yada kelimelerin neden özellikle koyu renkle basıldığını anlamadım.Bundan sonraki kitap siparişimde en az 1 tane daha Agatha Christie kitabı olacak.