20 Kasım 2009 Cuma

DÜŞMÜŞ ERKEKLER MASALI (Rıza Kıraç)


Rıza kıraç'ın kütüphaneden edindiğim diğer bir kitabı.Adına bakınca çok dramatik bir öykü bekliyor insan değil mi?

Adem küçük bir köyde ,delilere yardım eden annesi ve sütçülük yaparak para kazanmaya çalışan babası ile yaşar ,ailenin en küçük çoçuğudur.Diğer abiler ve ablalar büyümüş şehirlere göçmüş Adem de senlik olsun niyetine köyde kalmıştır.Köyde çıkan bir yangın neticesinde evden kaçar Adem ve İstanbul'a gelir.Düz bir hayatı olan,kadınlarla sadece günlük aşklar yaşayan,hiçbirşeyin fazla etki bırakmadığı ve duyguları umursamayan bir adam olmuştur ve Beyoğlu'nun arka sokaklarından birinde bir barı vardır.Birgün bara gelen,elinde sadece Adem'le çekilmiş bir askerlik fotoğrafı olan ,hiçbirşey hatırlamayan birisiyle karşılaşınca hayatı yavaş yavaş değişmeye başlar.Adamın kim olduğunu bulmak için bir sürü insanı seferber eder.Adını bile hatırlamayan bu yabancıya bir avukat arkadaşıyla beraber sözlükten isim seçtirirler ve ona bir süre Müstehak diye hitap ederler.Senelerdir yalnız yaşamaya alışkın bir bünyeyi rahatsız eder arkadında bir gölge sürüklemek ama bir süre sonra alışmaya başlar Müstehak'a...

Müstehak kitap okumaya aşık,unutkanlığının verdiği saflıkla yaşayan ,gözlerinn dalışından unutmadığı birşeyler olduğunu hisettiren bir adamdır.Adem hem Müstehak'ın sırrını çözmeye uğraşır hem de Müstehak'la yaşadıklarını,onun söylediklerini baz alarak kendi yaşamını sorgulamaya başlar.Bu sorgulamanın tek sorumlusunu hafızasını yitirmiş dostu değildir.Beraber olduğu ve diğerlerinden farklı olduğunu hissettiği Ezgi'de Adem'i daha fazla düşünmeye itmekte ve değiştirmektedir.Kitapta geçen "Hep başkalarına atfettiğim sahtekârlığı, korkaklığı, sünepeliği maharetmiş gibi, sevdiğim kadının gözlerinin içine bakarak yapmıştım. Oysa, Ezgi'yle çıkmaya başlamadan önce, kendime karşı daha insaflıydım. Müstahak hayatıma girmeden önce daha güçlü, iradeli, tuttuğunu koparan ama aynı zamanda düşüncesiz biriydim. İkisi de beni değiştirmişti, nasıl yaptılarsa en zayıf yerlerimden beni yakalayıp kendilerine bağlamışlardı" cümleleriylede bu durumu okuyucuya itiraf etmiştir.Gitgide daha çözülmez bir alan Müstehak düğümünü görüştüğü tek abisinin çözebileceğini romanın sonuna kadar Adem dahil hiç kimse (okuyucu bile ) anlayamaz.
Müstehak ve Adem karakterleri tek başına bile yetiyor kitabı okutturmaya.Hele o Müstehak!Kitap okurken kitap okumaya bayılan bir karakterle karşılaşan okuyucu nasıl sevinmez:)Diğer yan karakterlerinde hakkını yememek gerek.Kitap çok sade kelşimeletle yazılmış.En vurucu sorgulama bile dosdoğru anlatılmış.Hani bizdeki deyimiyle yazar " edebiyat parçalamamış". Belkide bu yüzden bana kitabı okuduğum zaman bir eksik varmış gibi geldi.Sanki yazar daha iyisini yazabilecekken mütevazilik gösterip benden bu kadar demiş gibi hissettim sürekli olarak.

Okuduğum diğer romanından farklı bir yapısı ve çok farklı bir konusu olduğunu söylemeliyim. Sanki bu kitap biraz daha fazla okuyucuya hitap ediyor.Düşmüş Erkeklere methiye düzmüş Rıza Kıraç ama bunu öyle salya sümük yapmamış.Anlattığı erkekleri "Düşmüş Erkekler " yapan ayrımı sakin sakin yazmış.Sizde sakin sakin okuyabilirsiniz bu kitabı ;tabii Müstehak'ın sonunun ne olduğunu merak etmekten çatlamazsanız...

***Zaman,içine düşülmüş bir büyük bir kuyu olur,yalnızlık üstüen bağdaş kurardı.(S.58)
***Bizi eyleme sürükleyen şey,kader denilen o cazibeli canavara başkıldırma sevdası mı?(S.88)
***Emin olun,insan denilen yaratık çok garip bir mahlık,o herşeyi hisseder,görür,bilir,ama bunların hepsini yadsımak ister ve başarır.Çünkü olmamasını istediği şeylerin ağırlığına uzun süre katlanamz,kendine başka bir dünya yaratır ve orada kendini var etmeye çalışır.Boktan birşey yani.Hepimizin zaman zaman yaşadığı,ama aynı zamanda yaşadığını yadsıdığı...(S.148)
Kitaptan kendime notlar:
Annemin Öğrettiği Şarkılar :Adem'in Müstehak'a hediye olarak aldığı kitabın ismi...
Melih Cevdet Anday'dan Anı şiiri: Müstehak'ın en sevdiği şiir.....

Doğan Kitap /199 sayfa
1. baskı/mart 2005

12 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Hayret bu yazarı hiç duymamışım. o kadar çoklar ki hepsini akılda tutmak imkansız. Bir ara okuyayım bakalım. gerçi şimdilerde gezmekten ve etkinliklere katılmaktan kitap okumaya fırsat bulamasam da ankara'ya gidişim yaklaştı orada bol zaman bulurum nasılsa.
öpüyorum canım seni...

SERAP dedi ki...

Bende özellikle kütüphane raflarına bakarken düşünüyorum ne kadar çok şey yazılıyor diye...Seçim yapmak gitgide zorlaşıyor.İdefixten kitap sipariş edene kadar akla karayı seçtim mesela..Okuyucunun da işi çok zor canım:)

Sevgiyle hocam..

Öykücü dedi ki...

Şu okuduğum özette bile Müstehak'ı deli gibi merak ettim:)

Ne güzel anlatmışsın kitabı.

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Kitap dostu kişilerin bloglarını bu yüzden seviyorum işte. Piyasada kenarda köşede kalmış muhteşem kitapları farkediyorum ve okuyorum. Teşekkürler Serap, yine güzel bir yazı ve okunacak bir kitap.

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Kitabın ismi ilginç geldi.Düşmüş Erkekler.Düşmek eylemi hep kadınlara atfedilir ya.Müstehak karakterinin ilginçliği de cabası.Okumak lazım,listeye alıyorum

SERAP dedi ki...

Öykücü;
Kitabı okurken keşke yanımda olsada elindeki kitabın adını sorsam dedim bende:)

SERAP dedi ki...

Kitap kurdu;

Kesinlikle katılıyorum söylediklerine.Bloglarınız olmasaydı ne kadar sığ bir okuyucu olurdum düşünmek bile istemiyorum.

SERAP dedi ki...

Aslı,

Kitapta senin yazdıklarına benzer bir cümle var:

"Ama sonra ,şunu farkettim;biz zaten düşmüş erkeklerdik.Bazılarınızın buna karşı çıkacağını biliyorum,"Erkekler düşmez." diyeceksiniz.Belki de bu itiraz doğrudur.Kadınlar için düşmüş deriz de,erkeklere bunu yakıştıramayız,ne garip."

Sen yazarla aynı şeyi düşünmüşsün,ben kitabın adını duyunca farklı şeyler düşünmüştüm.

asli koyuncuoğlu dedi ki...

O zaman kesin okumam lazım benim bu kitabı

ELİF dedi ki...

Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin öyle içten samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi Bayramlar.

Caannıımm....

Tabiat Ana dedi ki...

serapcım senin kuzunun ve tüm ailenin bayramını kutluyorum.sevgiler

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Serapçığım yoksun ortalarda yine,bir bayram mesajı dahi yazmamışsın.Hayırdır?