27 Mart 2009 Cuma

ÖLMEDEN ÖNCE OKUSAM...


Son zamanlarda okuma dolayısıyla yazma hızına erişemediğim Ludmilla'dan bir mim geldi.Ölmeden önce okumak isteyeceğim 10 kitabı sormuş.Eminim ki kitapseverlerin en zorlanacağı konulardan biridir kitaplar arasında öncelik belirlemek...Ben yazarken o kadar kararsız kaldım ki anlatamam.Okuduğum ne kadar az,okumak istedğim ne kadar çok kitap olduğunu görünce bir kez daha şaşırdım.En sonunda şu andaki ruh halimle cevapladığım aşağıdaki liste çıktı ortaya.Sevgili Çikolataçikolata,Ruh Dağı,Bozgun Odası,Evvel zaman içinde,Zero ve Serpil (bloğun olmasada yorumlardan okuruz) sizde yapar mısınız bu listeyi?



1:İlk sırada MESNEVİ ve Şefik Can'ın MEVLANA kitabı geliyor.Mesnevi'yi bundan 5 sene önce 2 cilt olarak normalde elimi bile sürmeyeceğim bir gazateden kupon toplayarak almıştım. İnanılmaz güzel ve kaliteli bir baskı çıktı.Mevlana ise çok özel bir dost tarafından hediye edilmişti.İkisinide okumak bir türlü nasip olmadı.

2:Umarım en kısa zamanda Murakami'nin tüm kitapları dilimize çevrilirde bu listeye o kitaplarda dahil olur.


3:Binbir Gece Masalları.En uzun ve en düzgün baskısını okumak isterdim.Senelerdir bildiğim bir kitabın bir öyküsünü bile daha yeni zamanda bir dostumdan dinlemiş ve cahilliğim karşısında utanmıştım.


4:Tutunamayanlar'a vereceğim şansın geldiğini düşünür ve onu okurdum.Okuyamadığım için kendime salak muamelesi yaptığım nadir kitaplardandır.


5:Ursula LeGuin'in herhangi bir kitabı olabilir çünkü henüz hiçbir kitabını okumadum.


6:Fowles'ın kitapları ama öncelik Büyücü'de...Ludmilla ilk bahsettiği günden beri aklımda. Türkiye'de ki Büyücü okuyucalarının çoğunluğu Ludmilla referanslı olacak galiba...


7: Nazan Bekiroğlu'nun kitapları ama illede birini seçmek gerekirse Nun Masalları...


8:Kara Kitap'ı da listeye almam gerekiyor.


9:İskenderiye Dörtlüsü'nün ilk cildi olan Justine senelerdir kitaplığımda.Okumaya niyetlenip her seferinde ilk sayfalarda bırakıyorum,ama biraz zorlarsam kesin okurum.


10:Artık ayıp oluyor biliyorum Yüzyıllık Yalnızlık'ı okumadan bana biRşeyler olmaması gerek:)

9 yorum:

Ludmilla dedi ki...

Öncelikle mimi böyle güzel bir yazıyla cevaplandırdığın için ve güzel sözlerin için teşekkür ederim. Çok samimi cevaplar vermişsin, hoşuma gitti.

Listeye gelirsek, Mesnevi bende de var ama okuma girişimlerim hep sonuçsuz kaldı, açıkçası Mevlana ne anlatmaya çalışmış anlayamadım okuduğum bölümlerde, tasavvufa pek yakın sayılmam, ondan sanırım.

Binbir Gece Masalları'nın Alim Şerif Onaran çevirisi güzel, ben kitapyurdundan bayağı büyük bir indirimle 78'e aldım hepsini, benimki 2 cilt, şamuha kağıt ama 8 ciltlik versiyonu da var, hepsini okumadım ben de, aralarda karıştıyorum sadece.Kitap pahalı geldiyse sahaflardan Afa baskısına bak, o da 5 cilt olmalı.

Büyücü, Kara Kitap, Tutunamayanlar, Justine... Hepsi de okunmaya değer kitaplar. Nazan Bekiroğlu'nun Lâ'sını aldım ama okumadım henüz, yorum yapamayacağım o yüzden. Ursula'dan da okuduğum tek kitap Mülksüzler, ki o da bayağı iyi zaten, tavsiye ederim.

Murakami umarım çevrilir biraz hızlıca, birkaç kitap daha okumak isterim ondan.

Ve evet, Serpil de listesini yazsın, lütfen. :)

laleninbahcesi dedi ki...

Kara Kitap Orhan Pamuğun en sevdiğim kitabı. Yüz Yıllık Yalnızlığıda mutlaka okumalısın. Binbir gece masalları biz de var. Kocaman bir ansiklopedi. Efsaneye göre sonuna kadar okuyan ölürmüş. O yüzden ortaya karışık okuyorum yani sıradan değilde aradan bi masal seçerek:)). Sevgiler sana

SERAP dedi ki...

Ludmilla;
Asıl sen yazının sonunda ismimi okuduğumda yüzüme yayılan gülümsemeyi görseydin.Herhalde bu listeyi 6 ay sonra yazsam en azından 3 tanesi değişir ama ilk aklıma gelenler bunlardı.Bu aralar gerçekten hızına yetişemiyorum,tü tü maşallah:)

Lale Ablacım;
Ben iç duymamıştım o efsaneyi ,şimdi merak ettim deneyen var mı acaba?:)Memleketine iyi bakıyorum,sanada selamları var:)

Sera dedi ki...

Listelerimiz benziyormuş seninle de. Ursula'ya Mülksüzler'den başlamanı öneririm. Kara Kitap'ı ben de üçüncü elime aldığımda okumuştum. Sanırım Tutunamayanlar da öyle olacak. Yüzyıllık Yalnızlığı ise çoğu kişinin aksine sevememiştim.

Primarima dedi ki...

Binbir Gece Masallarını bende bu sene okudum ama bır turlu bıtırme fırsatı bulamadım hep yarıda kaldı :(

serpil dedi ki...

Serapcım,gerçekten de ne kadar çok kitap var okumak istediğim.Kendi listelerimin yanında bir de sevdiğim kitap bloglarındaki yazılar da aklımı çeldiği için uzayıp gidiyor liste.
Bu aralar en çok okumak istediklerimi yazayım:
1. Saatleri Ayarlama Enstitüsü-Bu kitapla ilgili çok şey okudum merak ediyorum.
2.Sevgi Soysal'ın tüm kitapları.Henüz ikisini okudum, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti ve Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu. Diğerlerini de okumalıyım,onun yaşamöyküsü çok etkiledi beni.
3.Nilgün-Refik Halit Karay. Bu kitapla ilgili nefis bir yazı okumuştum yıllar önce, kitabı da günlerce aradıktan sonra bulmuştum.
4.Ceviz Ağacına Kar Yağdı-Selçuk Baran. Gölgenin Kadınları'nı okuduktan sonra aldım hemen.
5.Jhumpa Lahiri'nin Dert Yorumcusu'nu çok sevmiştim.İki kitabı daha var onları da okumak istiyorum. Farklı kültürlerden yazarlar ilgimi çekiyor.
6.İstanbul Sokakları 101 Yazardan 100 Sokak-Bu kitabın kapağına vuruldum önce. Çocukluğumda yaşadığım sokakları da anlatıyor,üstelik her sokak bir yazarın kaleminden.
7.Haruki Murakami'nin tüm kitapları. Henüz ikisini okudum, diğerlerini de aldım. Murakami'nin anlatımını çok seviyorum.
8.Hiç okumadığım Oğuz Atay var bir de,en kısa zamanda başlamalıyım.
Bunların dışında tekrar okumayı düşündüklerim var. Mesela dün akşam Öteki Renkler'e baktım biraz, 2002'de okumuşum, Ludmilla yüzünden :)tekrar okumaya karar verdim.
İşte böyle,seçenek çok ama zaman bulmak lazım.
Serap, teşekkür ederim, beni hatırlaman büyük incelik.

SERAP dedi ki...

Serpil;
Keşke vakit bulabilsende seninde yazılarını blogtan okusak.Çok şey kaybediyormuşum gibi hissediyorum.Üşenmeyip yazdığın için teşekkür ederim.Dert Yorumcusu'nu bu aralar ne kadar çok duydum(okudum:) bilsen.Herkes beğeniyle söz ediyor.Sanırım ilk siparişimde olacak kitaplardan biri belli oldu:)
Muhabbetle efendim...

SERAP dedi ki...

Sera;
Mülksüzler'i Ludmilla'da söyledi.Umarım benim gibi fantastik edebiyattan uzak birisii etkileyebilir.

Prima Rima;
Senin okuman en azından yarım kalmış,ben daha hiç okumadım:( Nolur daha çok zamannnnnnnnnn:)

Mehtap dedi ki...

Benim de seçim yapmam çok zor olurdu.Çünkü okunmayı hakeden o kadar değerli kitaplar var ki.Sizin kadar yoğun okuyamadığım için kendime çok kızıyorum canım.mesnevi,mevlana,tutunamayanlar ve yüzyıllık yalnızlık benimde ilgimi çeken ancak okuma fırsatını bulamadığım kitaplardandır mesela.