10 Aralık 2008 Çarşamba

BOLEYN KIZI (The Other Boleyn Girl)

Merak ediyorum kitaptan uyarlanan filmler genelde kitaplarını aratıyor.Biri çıkıpta filmden bir kitap yazmaya kalksa hangisi daha iyi olur?Sanırım ben yine kitabı tercih ederim.Peki kitabı tercih edeceksem niye inat edip kitaplarını okumadan şu filmleri seyrediyorum?Cevap basit,üşengeçliğimdem...Kızıyorum kendime ...


Film çoğunluğun bildiği üzerine 8. Henry’nin aşkı için rekabet eden iki güzel kız kardeşin, Anne ve Mary Boleyn’in hikâyesini anlatıyor. Filmin ;zamanının ahlak kurallarıyla dalga geçen bir yapısı, görselliğiyle etkileyen bir çekimi ve heyecanlandıran bir sonu var .


Küçük kardeş Mary Boleyn (Scarlett Johansson) ,iyilik timsali,temiz kapli bir kızcağız:)


Abla Anne Boleyn (Natalie Portman) ,içindeki şeytanı ortaya çıkartmak için fırsat arayan iki yüzlünün teki...


Zavallı Kral VIII. Henry !!! (Eric Bana) ise,iki arada bir derede kalmış savunmasız ,birazda ahlaksız biri olarak görülüyor.

Kraliçeye (Ana Torrent) ise diyecek söz bulamıyorum.Çok az gözüksede filmin en asil kişisi bence oydu.

Başrolleri paylaşan 3+ 1(kraliçeyi es geçemiyorum) oyuncunun performansları oldukça hoştu ama nedense kral o kadar boş yansıtılmış ki,insanın kral olduğuna inanası gelmiyor. Bir filmdeki oyuncaların hepsi birbirinden hoş olunca en azından gözleri doyuran bir film çıkıyor ortaya. Baksanıza şu güzel insanlara:)






Filmin en hoşuma giden yönü kıyafetleri oldu.Çok güzeldiler ,özelliklede boleyn kızlarının bahçede gezinirken giydikleri kaftanvari elbiselere ( alttaki resimde mevcut) bayıldım. Birde Anna Boleyn'in Fransa'da ki sürgünden gelirken atların denizin kıyısında koştuğu sahneye bittim.Çok aradım ama fotoğrafını bulamadım.Belki filmi izleyenlerden hatırlayan olur.

Filmin orjinal adı "The Other Boleyn Girl" olduğu halde neden türkçeye "Diğer Boleyn Kızı" olarak çevrilmemiş merak ettim.Zaten filmin amacı, Boleyn kızı Anna'nın üstündeki ilgiyi varlığından emin olunamayan diğer Boleyn kızına yani Mary'e çekmek değil mi;yoksa ben mi yanlış anladım?
Filmin bana kazandırdığı en önemli şey meşhur I. Elizabeth'in hayatına duyduğum merakın artması oldu çünkü ben o Bakire Kraliçe'nin annesi'nin hırsı son derecesine kadar içinde taşıyan Anne Boleyn olduğunu bilmiyordum.Haliyle lise 3.sınıfta (1998) izleyip bayıldığım ama hiç araştırmadığım "Elizabeth " isimli filmi tırım tırım arıyorum şimdilerde.Bir yerde bulan gören olursa insaniyet namına haber versin yoksa filmin devamı niteliğindeki "Elizabeth:Altın Çağ" ı izleyemeceğim...
Bu arada bu uçkur düşkünü kral gerçekte nasıl birisiymiş diye araştırınca karşıma aşağıdaki resim çıktı.Böylece meşhur Boleyn kızlarının kral için değil iktidar için kapıştığı iyice su yüzüne çıktı:)

Anne Boleyn ise aşağıdaki resimde görülüyor.Yapımcılar gerçeğine benzeyen kralın ilgi çekmeyeceğini düşünüp Eric Bana'yı koymuşlar ama en azından Anna'yı birazda olsa anımsatan birisini bulmayı uygun görmüşler.




Sonuç olarak hoş zaman geçirilebilecek görsel açıdan doyurucu ama kurgu açısından eksiklikleri olan (mesela boleyn kızlarının annesi tam bir felaketti:) bir film var karşınızda.Eğer filmin oyuncularının hayranıysanız,kitabını okumaya benim gibi üşeniyorsanız ama yinede boleynlerin hikayesini merak ediyorsanız,entrika seyretmekten zevk alıyorsanız (bir nevi yalan rüzgarı:) muhakkak izleyin.Ama tarihsever damarınız ağır bir yapıt bekliyorsa,tarihi gerçeklerin olduğu gibi brakılmasından yanaysanız yanaşmamanız menfaatiniz icabıdır.İyi seyirler...
Not:Filmi seyrederken aklıma sık sık Osmanlı padişahları düştü.Entrikaysa entrika,saraysa saray, nedimeyse cariye,kralsa padişahımız var.Biz neden böylesine filmler yapamıyoruz?Mesela Kanuni'nin Hürrem yüzünden öldürttüğü Mustafa'nın hikayesinin bu konudan aşağı kalır ne yanı var.Belki birgün birileri doğru düzgün( bir ara Gülben Ergen'in oynadığı gıcık bir dizi yapmışlardı zira) birşeyler yaparda bizde kendi entrikalarımızı tartışırız:)

2 yorum:

Primarima dedi ki...

3 gün önce kitabını alıp ,rafa kaldırdım, okunmak için sırasını bekliyor ,onu okudukdan sonra filmini izlemek niyetindeyim:)film tanıtımı içim cok sağolun...

SERAP dedi ki...

PrimaRima;
Senin benim düştüğüm hataya düşmemen oldukça güzel...Önce kitap,sonra film:)