10 Ocak 2008 Perşembe

BİR BAŞKA İSTANBUL ( Prof. M.Orhan Okay )

SEYRETTİ HAVA ÜZRE DENİR TAHT-I SÜLEYMAN
OL SALTANATIN YELLER ESER ŞİMDİ YERİNDE


Bundan fazla değil 40-50 yıl öncesinin İstanbul’u…Ve o zamanda, o şehirde yaşayan bir yazar…Yaşanmış bir ömrün paralelinde anlatılan güzellikler…İşte bu kitap bunları anlatıyor.Yazarının sözleriyle ” Bu kitap,o yerlerin, o yıllarda hafızamda kalabilmiş fotoğraf karelerinden ibarettir.”

Yazarın Zaman Gazetesinde yazdığı “hatıra denemeleri”, biraz ilaveler yapılarak kitaplaştırılmış. İstanbul’un Balat’ından başlayan ve bostanlara,eski oyuncakçılara,gramofonlara,eski sokak isimlerine,Boğaziçi’ne,geçmiş zaman kitapçılarına,paraya,takvime velhasıl eski olan ne varsa oralara uzanan bir hikaye okuyorsunuz.
2. Dünya savaşına girilmediği halde (belkide girilmediği için!) çekilen sıkıntıları,kişi başına günlük yarım ekmeğe müsaade edilen karneleri,karartma gecelerini anlatırken yaşanmışlıktan kaynaklanan samimiyeti ve sadeliği hissediyorsunuz.
Kendi zamanına ait oyunlardan,oyuncakçılardan,Eyüp oyuncaklarından, açık hava parkını andıran bayram yerlerindenve bayrama özgü adetlerden bahsederken kendi tarihimize nasıl sahip çıkmadığımızı bir kez daha anlıyorsunuz.Bilhassa "Geçmiş Zaman Kitapçıları" başlığını taşıyan son bölüm dikkate değer.
Herkesin hoşuna gideceğini düşünmüyorum ama ilgi alanlarınız İstanbul,tarih ve edebiyat üçlüsünde kesişiyorsa , yazı hayatında yarım asrı geride bırakan edebiyat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. M.Orhan Okay'ın bu kitabına bir göz gezdirin derim.Bahsedemediğim nice ayrıntıyla karşılaşacaksınız.
Alıntı olarak ise kısa bir anektodu paylaşacağım:
***“Ahmet hamdi Tanpınar bir dersinde Türkiye’deki değişme ve devrimleri anlatırken bir terzi fıkrası söylemişti:Adamın biri çok zevdiği elbisesinin lekelenmesi üzerine terziye gitmiş ve bunun aynısını yap demiş.terzi birkaç gün sonra elbiseyi aynen hazıe etmiş,ama bütün lekeleriyle beraber.Biz,diyordu Tanpınar” batı’yı böyle aynen lekeleriyle aldık”

0 yorum: