30 Aralık 2007 Pazar

JAGUAR GÜNEŞ ALTINDA (Italo Calvino)


Yazara ait okuduğum ilk kitap oldu Jaguar Güneş Altında…Son olmayacağı kesin.Okurken ‘o özel dünyaya’ çeken bir gücü var cümlelerinin.İyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Kitap 3 kısa öyküden oluşuyor,aslında toplamda 5 olup duyularımızı anlatacaklarmış ama yazarın ömrü vefa etmemiş.

1 .öykünün adı” AD,BURUN”. Sadece kokusunu duyduğu bir kadının ,parfümeri dükkanı aracılığıyla kim olduğunu bulmaya çalışan bir adamın öyküsü üzerinden koku alma duyusu irdeleniyor.Dilinde öyle bir sahicilik,kelimelerinde öyle bir kuvvet var ki parfümeride ki kadın her yeni kokudan bahsedişinde burnumun kanatlarının açıldığını ve beynimin algılamak için bir koku aradığını fark ettim.

JAGUAR GÜNEŞ ALTINDA tat alma duyusunu anlatılıyor.Yaptıkları Meksika gezisi sırasında yeni tatları,bunların oluşturulma sebebini ve sürecini sorgulayan bir çift eşlik ediyor bize. Olivia’nın tur
rehberini sorgulayarak ortaya çıkardığı,’kutsal tören‘ adı altındaki yamyamlık ziyafetleri ise midenizden çok beyninizi bulandırıyor.

KULAK KESİLMİŞ BİR KRAL adından da anlaşıldığı üzere işitme ile ilgili.Tahta yeni çıkan krala verilen öğütlerin toplamından daha fazlasını ifade ediyor öykü.Önce sesleri tanımayı,sonra sessizlikle anlaşmayı öğretiyor bize..

***İnsanlığın,uyanık saatlerinin büyük bölümünü özel bir dünyada geçiren kesimindenim.

***Okuma alışkanlığı yüzyıllar içinde Homo Sapiens’i(bilen İnsan)Homo Legens’e (okuyan İnsan) dönüştürdü ama bu Homo Legens’in eskisinden daha bilgili olduğu söylenemez.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba, benim de henüz tanışmadığım ama listemde var olan bir yazar. Yorumundan sonra okumak için acele edeceğim. Güzel yorumlamışsın, alıntılar da çok hoş...
Bu arada Serap, hala adres vermedin, yoksa kitabını istemiyor musun? :-)
Sevgiler...

SERAP dedi ki...

Hiç olur mu kesinlikle tembellik yaptığımdan:)

Enes dedi ki...

Üç maymun demek isterdim; ama eksik kalıyor. Mesela görme ve konuşma duyularını çıkarıp, yerine koku alma ve tat alma duyuların eklersek yine üç maymunu tamamlıyoruz. /:

SERAP dedi ki...

3 maymun hiç aklıma gelmemeişti,ama diğer iki duyuyu da okumayı çok isterdim.Belki onu seven diğer yazarlar,onun anısına bu iki duyuyu tamamlayabilirler.

Requiem for a dream... dedi ki...

Bir kış gecesi eğer bir yolcu ile ağaca tüneyen baron muhteşem...
ikiye bölünen vikont da kısa ama tat bırakan bir öykü:))
Jaguar güneş altında adlı kitabı henüz okumadım ama sırada:)))