6 Eylül 2009 Pazar

ZARİFE (Deniz Kavukçuoğlu)

İnsanların dış görünüşlerine ,davranışlarına bakarak ahkam kesmek,yorumda bulunmak, kendimiz ve diğer insanlar için genel yaşam kuralları çıkarmak ne kadar basit değil mi?Peki ya hiçbir şey göründüğü gibi değilse...ZARİFE tam olarak bunun öyküsü.

Yedi yıl önce otostop yaparak arabasına binen kızı ,7 yıl sonra bir televizyon kanalında masaların üstünde çılgınlar gibi dansederken gören gazeteci Bülent Serdar için,Zarife hakkında yazı yazmak pek zor olmamıştır eminim ki...Ama yazıyı o kızın yani Zarife'nin okuması hiçbirşeyin göründüğü gibi olmadığının en güzel kanıtı olarak serilmiştir gazetecinin önüne... Zarife yaşadığı sakin yaşamı daha iyi ve rahat bir hayat için terketmiştir.Seçim yapmak kolay olmamıştır,yaptığı seçimim arkasında durmak ise tahmininden daha zordur.

2000 'li yıllarda yaşanan toplumsal boşluğu,bu boşluğa yuvarlananları,bu boşluktan çıkar elde edenleri o kadar tanıdık ve yalın bir dille anlatmış ki yazar sanki Zarife mahallenizden giden bir komşu kızıymış gibi hissediyorsunuz.Zarife ; hayata tutunmaya çalışan ellerinin hep boşluğu yakaladığını , yürüdüğü yolun zorluklarını ,tenine takılan dikenleri gazeteci Bülent Bey'e anlatırken içinizden yaşadığımız zamana ve bizi seçim yapmaya zorlayan koşullara küfürler savuruyorsunuz.Zarife'ye hem kızıp hem de bir elinizi omzuna koyup üzülme diyesiniz geliyor.

Kısa,samimi bir öykü Zarife.Dışarıdan kolayca yorum yaptığımız hayatlara içeriden sıcak bir bakışta denilebilir.Deniz Kavukçuoğlu ile tanışmak içinde oldukça iyi bir seçim bence.Keyifli okumalar.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Serapcim yine pişti olduk seninle :) İnanır mısın masamın üzerinde okunma sırasını bekliyordu. Sıra da gemişti ama sen Uçurtma Avcısını okumalıısn dedikten sonra Zarifenin okuma sırası gerilere düştü. Sevdim ben bu piştileri :)Bakalım sırada hangi kitap var? :)))))))

Leylak Dalı dedi ki...

Ben de Deniz Kavukçuoğlu'nu gazeteden takip ederdim, sonra ilk kitabı "Deniz Bitti" yi okumuş ve çok sevmiştim. Bir deneme kitabıydı. Sonra da "Zarife" yi okudum. Epey sonra imza gününe gittim Antalya'da ve "Deniz Bitti" yi götürdüm. Tuhafına gitti, nerden buldunuz bu çok eski kitabımı dedi. Hayli de soğuk buldum ve hayal kırıklığına uğradım. O kızgınlıkla başka kitabını da okumadım (tavşan dağa küsmüş hesabı:))
Sevgiler...

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Ben de okumuştum bir süre önce.Gerçekten sıcak bir hikaye.Zarife'yi eleştirsem mi,takdir mi etsem karar verememiştim ilk okuduğumda.İnsanı iki arada bırakan gerçeğe yakın bir anlatım.

SERAP dedi ki...

Kitap kurdu;
Seninle pişti olmak ne büyük mutluluk.En kısa zamanda anlat,bakalım sen ne diyeceksin Zarife hakkında?

Hocam;
Aslında yazarlarla tanışmamak gerek .Birkaç istisna dışında bende hayal kırıklığı yaşamışımdır.Sanırım bende olsam başka kitabını okumayarak kendimce tepkimi koyardım.Bakın ben de şimdi soğudum.

Aslı;
Sanırım Zarife'nin durumunda olmak istemezdim.Ne öyle bir karar vermek isterdim,ne de sonucu ne olursa olsun öyle bir hayat sürmek..Sanırım Zarife'ye canlılık veren yazar da çok gerçekçi bir tablo çizmiş.Zor bir durum gerçekten...

Adsız dedi ki...

serap mesajımı ve kitabını aldıysan bana bir mesaj bırakırmısın..dün evinde bulamamışlar kargon mng şubesinde sevgiler

SERAP dedi ki...

Kargo şubesiyle konuştum canım.Şu anda köydeyim ve yarın sabahtan merkeze inince kargomu alacağım.Alınca bloğuna yorum bırakırım.İlgin için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

rica edrim:)sevgiler

Canan@arife dedi ki...

Neden daha önce bakmadım,okumadım ne güzel bir blog. Takip edeceğim.Kitap okumak gibisi var mı? ☺ Tavsiyelerinizi bekliyorum