7 Aralık 2008 Pazar

ÇOCUK ÖLÜMÜ ŞARKILARI (Hamdi Koç)


En sevdiğim yazarlardan birinin ilk kitabı.Kitabı okumaya başladığım ilk sayfalardan itibaren sordum kendime,ilk bu kitabını okusaydım bu kadar sever miydim yada diğer kitaplarınıda okur muydum diye.Açıkçası çok olumlu bir cevap alamadım.Garip bir yaşantısı olan,aşk kırgını bir adamın hiç susmayan içsesi konuşup duruyor bu kısa romanda.Sürekli birşeyleri eleştiriyor, yaşamaya üşeniyor,hayaller görüyor ve bunların hepsini kendi kendine anlatıyor.


Kitap,Hamdi Koç'a başlamak için çok uygun bir kitap değil bence.En iyisi sondan başa gitmek:)
Aslında kitaba haksızlık yapmak istemiyorum,sonlara doğru dilinin tadını yakalamaya başladım ama dediğim gibi diğer kitaplarından başlamak okuyucu için bence bir avantaj.Sanırım 1992 de yayınlanan bu ilk kitabında okuduğu İngiliz Dili ve Edebiyatının oldukça fazla etkisi var.

Son olarak şunu bir kez daha hatırlatayım,Hamdi Koç gerçekten iyi bir yazar lütfen daha önce okumadıysanız bir defa şans verin.Özellikle de "Melekler Erkek Olur" u okuduktan sonra ne demek istediğimi kesinlikle anlayacaksınız.



***Yky'nin bu kitap kapağı çok daha uygunmuş aslında.***




***Zaman, işte.
Ona da nihayet belli bir yere kadar güvenebilirsiniz ve o bir yere kadar birşeyler yapmaya başlamanız gerekir.
Ki bir şeyler aldığını sansın.
Ansızın sizi bırakıp gider sizi,boşa harcandığını düşünüp,bıkıp.
Aptal zaman.
Çıkmazını anlayabiliyorum.(syf.66)
İş Bankası Yayınları-1. Baskı 2007
Yky 1. Baskı 1992-
84 sayfa

3 yorum:

Ümit Kurt dedi ki...

Selçuk Altun ve Hamdi Koç, son dönemde okumaktan en keyif aldığım iki yazar ve ikisinin de tüm kitaplarını bitirdim geçen hafta, Selçuk Altun'un "Annemin Öğretmediği Şarkılar" ve Hamdi Koç'un "Çocuk Ölümü Şarkıları" adlı romanlarını okuyarak.

Hamdi Koç'un bu romanını okuyunca ben de aynı şeyleri düşündüm. İlk olarak bu romanı okusaydım sanırım ben de diğerlerini okumak konusunda tereddüt ederdim. Dediğin gibi sondan başlamak en iyisi Hamdi Koç romanlarını okumaya :)

Melekler Erkek Olur, İyi Dilekler Ülkesi, Kalpten Parçalar ve Çiçeklerin Tanrısı çok iyi romanlar bana göre. Bu sıralamaya göre okunmalarını da tavsiye ederim ;)

GAMZE dedi ki...

kalbim kalpten parçalar dan yana :)

SERAP dedi ki...

Ümit;
Zaten Paul Auster'de dahil olmak üzere favori yazarlarımız aynı seninle..Ama bende okunmamış eksikler oldukça fazla..En kısa zamanda tamamlamayı ve senin gibi bir üst mertebeye çıkmayı düşünüyorum:)

Gamzem;
Hala hatırlıyorum o otobüs koltuğunda nasıl ağlamaya başladığımı...Kesinlikle diğerleride (Ümit'in de şahitliğini alarak) yabana atılacak cinsten değil emin olabilirsin...