9 Temmuz 2008 Çarşamba

OLASILIKSIZ (Adam Fawer)


Sayılarla aram pek iyi değildir,olasılık hesaplamalarıyla ise hiç değildir.Yine de o kadar bahsedilince,sevdiğim kişilerden referans alınca elimi uzatmadan duramadım Olasılıksız'a. Kitabın arkakapağında yazılan kadar çabuk okumasamda ,sayfa sayısına göre gerçekten hızlı okunan bir kitap.


Kitap Caine isminde bir adamın,pokerde kaybedip,yüklü bir miktar borçlanması ile başlıyor. Geçirdiği ve sara olduğunu düşündüğü nöbet sonrasında hastaneye kaldırılınca ikiz kardeşi olan ve şizofreni tedavisi gören Jasper'la buluşuyor.Caine , hastalığını yenebilmek için kendisine teklif edilen ilaç denekliğini kabul ediyor ve bundan sonra Caine'nin hayatı hiç eskisi gibi olmuyor. Araya giren ajanlar,kumar mafyası,kiralık katiller,çılgın bilimadamları ve amerikanın gizli örgüt başkanları kitaba bol miktarda heyecan sosu katıyor.


Kitap,heyecanlı,bol kaçışlı ve aksiyonlu bir Amerikan filmini anımsatıyor.Benim içinse vasatın üstüne çıkamayan ,daha doğrusu beklediğim şeyin bu olmadığına karar verdiğim bir kitap oluyor.Eminim filmi çekilse ve kitapta anlatılan olaylar görselliğe taşınsa, inanılmaz hasılat getirecek bir yapım olurdu.


Kitabın genel hikayesinden çok,Jasper'in şizofrenisine ve Nava isimli ajanın vatansızlık duygularına takıldım ben.Şizofreni (ve diğer ruhsal bozukluklar) her zaman ilgimi çeken bir konu olmuştur.Sana gül bahçesi vadetmedim kadar başarılı değildi ama yinede akıl hastalığı olan Jasper'ın sevimli bir karakter olarak yansıtılması kitabı benim için okunabilir kılan öğelerden biri oldu.Nava'nın kendini hiçbir millete ait hissetmemesi ise beni gerçekten etkiledi.Sadece millet veya vatan olgusu içinde değil,genel anlamdaki tüm bağlılıklarımızın davranışlarımızı ve dolayısıyla hayatımızı ne kadar etkilediğini bir kez daha anlamama yardımcı oldu.


Fizikten hiç hoşlanmadığım(ve tabiki anlamadığım) için kuantum fiziği anlatılan bölümleri resmen ittirerek geçtim.Romanların içindeki ansiklopedik bilgiler belli bir seviyeyi geçince beni sıkmaya başlıyor,Olasılıksız'da tam o sıkıntı sınırına yaklaştı denilebilinir.Velhasıl Dijital Kale için hissetikleriminden daha fazlasını duyumsayamadım kitapta.Herkes kitabı överken,benim bu kadar yermem biraz saçma görünebilir ama eminimki benim gibi düşünen birileride vardır:)
Bir çok kişinin bir yazın okunabilecek bir kitaptan beklentilerini karşılayabilecek nitelikte olduğuna inanıyorum(heyecanlı,bol olaylı,vay be dedirtecek olasılık tahminleri olan,içinde az buçuk aşk barından).Zaten bende çok kötü demiyorum kitap için,sadece benim verdiğim önceliğe değmediğini anlatmaya çalışıyorum.Acaba kitabı kütüphaneye bıraksamda,başkalarıda bu kadar parayı (mağaza fiyatı 18 ytl) vermeden mi okusa acaba kitabı!!!!Popüler kitaplarda ödünç verme mekanizmasını çalıştırmak gerçekten iyi bir fikir olacak galiba...



***Birden sınıfın önünde ilk nöbetini geçirdiğinmden bu yana bir buçuk yıl geçtiğini anımsadı.Midesi bulandı.Aslında hayat garipti;sanki insanın hayatının içine etmesi için bu7ndan daha uzun bir zaman geçmesi gerekirdi.(syf.45)


***Olasılıklar her zaman kasadan yanadır.(syf.48)


***"-Satranç hayat gibidir David" demişti babası."Her parçanın kendi işlevi vardır.Bazıları zayıftır,bazıları ise güçlü.Bazıları oyunun başında işe yarar,bazılarıysa sonunda.Ama kazanmak için hepsini kullanmak zorundasın.Aynen hayatta olduğu gibi,satrançta da skor tutulmaz.On parçanı kaybedip,yinede kazanabilirsin oyunu.Satrancın güzelliği budur işte.İşler her ana tersine dönebilir.Kazanmak için yapman gereken tek şey tahtanın üzerindeki olası hamleleri ve anlamlarını iyi bilmek ve karşındakinin ne yapacağını kestirebilmek."
-"Yani bu geleceği tahmin etmek gibi bir şey mi?"diye sordu Caine.
-"Tahmin etmek imkansızdır.Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin."(syf.108)


***Deterministler,her şeyin bir nedeni olduğuna inanır,insanlar eğer 'gerçek' kuralları anlayabilse ve evrenin şimdiki durumunu kavrayabilse,bunların tahmin edilebileceğini savunurdu.(syf.113)


***Laplece gerçeği tahmin etmenin en iyi yolunun doğr cevabı hesaplamak değil de,en az yanlış olan ecvabı hesaplamak olduğunu kanıtladı.(syf.260)


***-"Başka seçeneğin yoktu."
Caine ona baktı:"Her zaman seçeneklerin ve seçim hakkın vardır."(syf.313)


***Birden aklına çocukken sirke gidip de filleri ilk gördüğü gün geldi.Üç tane fil vardı ve bu altı tonluk canlıların kaçmaması için ayaklarına ince birer halat bağlamışlardı sadece.nava'nın aklı karışmıştı.Babsına neden hayvanların ipleri koparmadıklarını sorduğunu hatırlıyordu.
"Bu koşullanmaları ile ilgili birşey"diye açıkladı babası."Filler daha bbekken kalın demir zincirlerle bağlanırlar.O ilk aylar boyunca da ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar,bu zincirleri kıramadıklarını görürler.
"Ama ipler zincirlerden daha ince" dedi Nava."Filler ipleri koparabilir."
"Evet.Ana eğiticiler filler zincirleri kırmayacaklarını öğrenene kadar ip kullanmazlar.Bak Nava,aslında o filleri orad tutan ipler değil,kendi akıllarındaki koşullanma.İşte bu yüzden bilgi önemlidir.Eğer bir şey yapabileceğini düşünürsen,aslında bu mümkün olmasa bile yapabildiğini görürüsün.Eğer yapamayacağını düşünürsen,o zaman çoğunlukla yapamazsın,çünkü denemezsin bile yapmayı." (syf.326)

***-"Ya hata yaparsam?"diye sordu Caine.Sadece kardeşini görebiliyordu.Sanki Nava ve Doc yoklardı orada.Jasper gülümsedi.
-" O zaman hata yapmış olursun ufaklık.Bir şey yapmamayı seçsen,bu bile bir seçimdir.Bir karar vermekten kaçamazsın."
-"Ama o kadar şey var ki...hata yapabileceğim onca konu,yanlış yapabileceğim..."
-"Bu kaçınılmaz." dedi Jasper."Ama denemek zorundasın."(syf.354)

9 yorum:

erfe dedi ki...

kitapları beğenip beğenmeme o anki ruh durumumuzlada ilgili bence. Bir dönem okuduğumuz ve beğendiğimiz bir kitabı yıllar sonra çok itici bulmak veya çok sıkıldığımız bir kitaptan ummadığımız kadar keyif almak gibi..

O an ruhun neyle beslenmeye ihtiyacı olduğunu işte bu beğentilerimiz belirliyor.

Kitaptan keyif aldığın bölümlerde vardı inşallah :)

Bense tatamen fizik konularına hasta olmuştum. Mevzusu geçen konularla ilgili internette araştırma yapmıştım ve kuantum fizikçilerine karşı yerlere kadar eğilerek saygılarımı sunuyorum :)

SERAP dedi ki...

Sana kesinlikle katılıyorum Erfe'cim.Genelde bende beğenmediğim (ya da sıkıldığım)kitaplar için "sanırım ruhum buna uygun değildi"diyorum.Kitapların da mevsimleri,saatleri,kendine has özellikleri,seçim hakları olduğuna inananlardanım.

Fizikle aran iyi olmasa sanırım meslek tercihin daha farklı olurdu.Mesela benim üniversite sınavına girdiğim sene paldır küldür katsayıları düşürmeseler ve bizi adaklık koyun niyetine feda etmeselerdi bile asla mühendis olamazdım.Çenemi işletebileceğim, insanlarla iletişim içinde olacağım sosyal bir meslek seçmeye niyetliydim zaten.Sanırım ilgi alanıma hiç girmediği için sıkıldım belkide benim anlama kapasitemi aştığı için:)

Sevgiyle kal.

Öykücü dedi ki...

Aynı yazarın empatisini oku.Olasılıksıza bin basar.

SERAP dedi ki...

Öykücü;Sanırım ya kütüphaneye gelmesini bekleyeceğim,yada okuyan birisini bulursam elinden alırım.O kadar para vermek hiç içimden gelmiyor ama içten içe merakta ediyorum:)Kitapları tnt'ye yollayacağım deyince,bende kampanya için onlara bir mail attım.Çalıştığım köyün okulunun kampanyadan yararlanıp yararlanamayacağını sordum.Genelde bu tarz kampanyalarda Karadeniz unutulan bölge olur ya,ben bir hatırlatma yaptım.Umarım ilgilenirler.Kimbilir belkide senin kitaplardan bizim köye gelen olur.Sevgiyle kal...

Öykücü dedi ki...

Olasılıksız da verdiğim kitapların içinde:))Ne eğlenceli olur sana gelse mesela:))

UygarRadikal dedi ki...

Olasılıksız tarz olarak Digital Kale ile aynı kategoride gerçekten. Filmi de son derece sürükleyici olur. Olasılık teorisi, kuantum fiziği gibi bir konu hakkında basite indirgenmiş anlatımlar kitabın başarısı bence.

Selamlar

Twisted Transistor dedi ki...

Bencede bi filmi olmasını isterim bu kitabın

Devastator Usta dedi ki...

bence güzel bir kitaptı ve para verdiğime de okuduğuma da değdi.

SERAP dedi ki...

Güzellik kavramının göreceli olmasını bu yüzden seviyorum işte:)Benim sevdiğim bir kitabı başkaları eleştirince üzülüyordum eskiden ama şimdi geçti.keyifli nice okumalar:)