6 Haziran 2008 Cuma

HAYAT TUTULMASI (Piraye Şengel)


Şans müziği beni yaz diye gözümün içine bakıyor ama ben anlatımının kısa süreceğini düşündüğüm bir kitaptan bahsetmek istiyorum.Kitap konusunda açgözlülükte sınır tanımayan ben okunacak bir sürü kitabım olmasına rağmen dün yine kütüphaneye gittim ve bir sürü kitap alıp çıktım.Müdür Bey "Hepsini alacak mısınız hemşire hanım?" diye sorarken farkettim adamcağızın önüne kaç kitap koyduğumu.Yinede kısa bir evet cevabıyla yetindim ve çayımı içmeye devam ettim.O kitaplardan birisi polisiyesever arkadaşım evvelzamaniçinde'den adığını duyduğum Piraye Şengel'e aitti.Onun okuduğu kitabı okumayı daha çok istiyordum ama kütüphanede sadece "Hayat Tutulması" vardı.Çok uzun olmaması ve yazar hakkında görüş sahibi olma fikri kesişince alıverdim kitabı.Dün akşam üstü başladığım kitap bugün iş dönüşü bitti bile.


Kitap yazan ama yazma eyleminden sıkılan bir Deniz var öncelikle sahnede.Onun manik-depresif ve aykırı arkadaşı Asuman ise hemen arkadan bize göz kırpıyor.Eski bir devrimci olan Deniz , hayatının duygusal ve politik boşluklarını doldurmaya çalışırken yeni yazmaya başladığı kitap hayatına müdahale etmeye başlar.Çevresinde gördüğü fakat tanımadığı kişileri romanına kahraman yapmak isteyince işler sarpa sarar çünkü yazdığı herşey ,o kişilerin hayatında gerçeğe dönüşmektedir.Düş ile gerçeği karıştırmaya başlayan Deniz'e ,aykırı davranışlarıyla kendine yararı olmayan Asuman'da yardım edemez.Hem roman kahramanı hem komşusu Serdar ve abisi Hüseyin'in doğulu oldukları için yarım kalan hayatları ve sindiremedikleri benlikleri ;diğer bir komşu eski İstanbul Hanımefendisi Kamuran ve oğlu Rıfat'ın hayatlarıyla kesişince ortalık biraz karışır.


Konuyu böyle yazarken çok keyifli olduda, okurken aynı zevki alamadım.Birşeylerin üstünden çok basit geçilmiş gibi geldi bana.Yazarın dilinde rahatsız edici ve ya zorlayıcı bişey yok ama bağlayıcı ve farkedilebilir bir tarafta yok.Kamuran Hanım'ın Hanımefendiliği ve dünyası oturmuş fakat özellikle Serdar'ın hırsı,hayat bakışı ve farkı yansıtılamamış gibi hissettim.Devrimci erkeklerin kadınlar üzerindeki baskısyla ilgili kısımlar aklıma yattıda;bunun dışındaki politik konuşmalar sanki biraz fazla havada kalmış.


Benim için küçük bir mola niteliğinden öteye geçmeyen bir kitap olarak kalması en uygunu sanırım.


***Kutsal neden yoktur,bütün nedenler kutsaldır.(syf.8


Altın Kitaplar/160 syf/1. basım-2005 Nisan

3 yorum:

erfe dedi ki...

"Kutsal neden yoktur,bütün nedenler kutsaldır" sıkı laF tuttum bunu :)

Unknown dedi ki...

merhaba, sayende kütüphane fikrine ısınmaya başladım :-)

Piraye Şengel'in bir kitabını okudum şimdilik. Kolay bir dili olduğu doğru. Sen bu aralar güçlü, zorlayıcı kitaplar okuduğun için bu kitap hafif gelmiş olabilir. Ama dediğin gibi, benim okuduğum da keyifli vakit geçirten bir kitaptan öteye gidemedi.

Refik Halit'i okuma listene almışsın, sevindim.

sevgiler...

....... dedi ki...

Her blogunu açıp yeni bir kitap hakkındaki yorumlarını okuyunca, kapat bilgisayarı git kitap oku diyorum kendime.... Evet gidip kitap okumalıyım... Bu arada bulutlar da sana hediyemdir :)