10 Mart 2008 Pazartesi

EN UZUN TÜNELDE BİR KADIN:NEFİSE AKÇELİK


Az önce kızımın bloğuna haftasonu gezimizi yazarken aklıma gelen birşeye değinmek istiyorum.Türkiye'nin en uzun tünelinin adı Ordu Nefise Akçelik Tüneli'dir.Şimdiye kadar adı bu kadar derin anlam taşıyan bir tünele rastlamadım.Nefise Akçelik ömrünü tünellere adayan bir mühendistir. Döneminde mezun olan tek bayan öğrenci; bu azimli kadın ülkenin her yerini dolaşmış ve insanlar sevdiklerine kolayca ulaşsın diye başından baretini çıkarmadan tünel yapımlarında çalışmıştır.2003 yılında en çok emek verdiği Bolu ve Ordu Tüneli'nin bitişini göremeden kansere yenik düşmüştür. Hemşehricilik,uyanık siyasetçilik ,yozlaşmış bir anlayış bu sefer başarılı olamamış;tüm karşıt eylemlere rağmen 3775 metrelik bu tünele yapımında en çok emeği geçen kişinin Nefise Akçelik'in adı verilmiştir.Bu tünelin Karadeniz için ne demek olduğunu bilenler ,tünele en çok yakışan adın bu olduğununda hemfikirdirler. Kitabı yazılacak insan diye düşünürken "3 Bin 775 Metre Uzunluğunda Bir İsim " adındaki şu yazıya rastladım.Eğer vaktiniz varsa lütfen okuyun ve Türkiye'nin de kaliteli insanlar yetiştirebileceğinize dair inancınızı yenileyin.

Ben bu yaşamı tanıdıktan sonra o tünelden her geçişimde farklı bir duygu hissediyorum,gururlanıyorum.Bir gün yolunuz Ordu Nefise Akçelik Tüneli'ne düşerse sizde bu mühendisi hatırlayın ve öyküsünü yanınızdakilere anlatın.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Serap, teşekkürler bilgilendirme için. Linkteki yazıyı da okudum, bir kadın olarak gurur duydum. Güzel paylaşım...
Kızına da geçmiş olsun, inşallah iyidir şimdi.
sevgiler...

Derin Sularda dedi ki...

En azından birilerinin bu emeğin değerini bilip adını vermesi senin de bize bu bilgiyi aktarman kadar önemli... Sevgiler.

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Anlatmayı bırak benim beynimde(beyin??)bile bir bilgi olarak kalması harika oldu.
Sağol Serapcım.
Tünellerde seni hatırlarım artık.Bu bellek ne tuhaftır bilirsin ;)

Berrin dedi ki...

ne ıyı ettınde paylastın..yenı bır sey ogrenmıs oldum..gurur duydum..

tesekkurler..

SERAP dedi ki...

Birilerinin bunu öğrenmesi o kadar önemli ki benim için.Çevremdeki insanların duyarsızlıkları beni delirtiyor.İnanır mısınız çevremde kimi görsem tünelin adını veya adının nereden geldiğini bilip bilmediklerini soruyorum.Şimdiye kadar bilen tek kişi kütüphane müdürümüzdü.Ne kadar yazık değil mi?Hatta belediye başkanına ve karayolarına gönderilmek üzere bir öneri bile hazırlamaya başladım bu konuyla ilgili.Belki bir işe yarar...

Unknown dedi ki...

Türkiyenin böyle insanlara ihtiyacı var teşekkürler

Unknown dedi ki...

Bilginiz için çok teşekkür ederim,dün o tünelden geçerken aklımdan geçti kim bu insan ? Neden onun adı konmuş diye! Şimdi sayenizde öğrendim bundan sonra o tünelden her geçişimde bi fatiha okuyacağım ruhuna.