31 Ocak 2008 Perşembe

BÜTÜN HİKAYELERİ 1 ( Edgar Allan Poe )


Adı Hasan Ali Toptaş'ın isminin yanında anılınca ,Selçuk Altun'un son romanına etkilerini okuyunca ,sadece Anabel Lee şiirinden tanıdığım Edgar Allan Poe'yu okumaya karar verdim.Zaten ne zamandır kütüphanede 5 ciltlik sıralanmışlığıyla (yan yana 5 cildi sıralanınca yazarın resmi ortaya çıkıyor) bana göz kırpıyordu.Zamanlamanın doğru olacağını düşündüm ve ilk iki cildi aldım.Beklediğimden daha değişik tarzda yazılmış hikayelerle karşılaştım. Kelimelerin dizilişi görünmez bir duvar ördü önüme ve giremedim öykülerin içine.Anlatılan karamsarlık ve az önce bahsettiğim dışlanmışlık beni sıksada iç sesim okumaya devam etmemi söyledi.Ama ne yazık ki 1. cildi kendimi itekleyerek bitirdim.2. cilde ise elimi bile sürmedim.Somut bir olay kurgusu üzerine sıralanmış karşık duygular, düşünceler beni nedense itti.Biraz ara verdikten sonra okumayı tekrar denemek istiyorum,belki zamanlamam yanlıştı.


4 yorum:

Emrah ATİK dedi ki...

Yazarın bütün öyküleri tek cilt halinde ve güzel bir baskıyla İthaki yayınlarından çıktı ve şu an indirimde:) kaçırmayın derim. ayrıca bütün şiirleri de yine aynı yayınevinden tek cilt halinde basıldı. Şiirlerini çok sevmem ama öyküleri muhteşemdir bence.
saygılar...
Not: artık Her Şeyden Biraz adlı blogda Esra'ya eşlik ediyorum ve kendi bloglarımı kapattım:))

Unknown dedi ki...

Sevgili Serap, yazarla henüz tanışmadım aslında listemde vardı ama senin bu yorumun soru işareti uyandırdı bende "acaba alsam mı"diye. Karar veremedim şimdi.

Emrah ATİK dedi ki...

Morgue sokağı cinayeti polisiye edebiyatın ilklerinden ve en güzel örneklerindendir. Haklısınız biraz boğucu bir atmosferi vardır Poe'nun...
Ama zeki kurgusu insanın tüylerini ürperten anlatımı ve yarattığı gerilimle tarzının en iyilerindendir.

SERAP dedi ki...

Emrah;Morgue sokağı cinayeti'ni daha öncede duydum ve bu hikaye benim cesaret edemediğim 2. ciltteydi.Sanırım benim zamanlamam ve ruh halim uygun değildi.Tekrar deneyecek kadar çekim oldu aramızda ama biraz zaman gerekiyor bana.
Şeker kız;eğer yakınlarında kütüphane varsa önce ordan alıp bir dene bence okumayı,nede olsa Emrah'ın ve Sera'nın referansı var:)