16 Aralık 2007 Pazar

SİYAH SÜT(Elif Şafak)



Kitabı elime almadan bir bölümünü okumuş gibiydim çünkü gazetelerde çıkan tüm yazıları takipteydim.Okumadan önce kendi kendime biraz telkinde bulundum "Bu kitaptaki yazar tanıdığım yazar olamayabilir,sakın kırılma" diye.Doğum sonrası depresyonu yaşayan biri olarak okudum tüm yazdıklarını ve kitabı anne olanlar ve olmayanların farklı algılayacağına karar verdim.Anne olmayanlar sevdikleri yazarın nasıl böyle bir kitap yazadığına şaşırırken,anne olanlar anne olma sürecini samimi olarak paylaşan (yazan değil) bu yazarı ve kitabı bağırlarına basacaklardır yani en azından benim çevremde, gözlemlediğim kişilerde bu oluştu.


Derin iç gözlemlere girmesede "Pratik Akıl Hanım", "Sinik Entel Hanım", "Anaç Sütlaç Hanım", "Can Derviş Hanım", "Saten Şevket Hanım" ,"Hırs Nefs Hanım" ın üyeliklerinden oluşan "içimden sesler korosu" kitap boyu bize eşlik ediyor.Hem yazarın hem bizim kafamızı karıştırıyor.


Siyah Süt, yazarın anne olma serüvenine dair bir paylaşım gibi görülsede ; Virginia Wolf, Pearl Buck, Muriel Spark, Sylvia Plath, Toni Morrison, Fatma Aliye, George Sand, Sevgi Soysal, Lilian Helman, Iris Murdock, Ayn Rand,Halide Edip Adıvar,Doris Lessing,Zelda Sayre Fitzgerald gibi erkek egemen edebiyat dünyasında var olma savaşı veren kadın yazarların öykülerinide anlatıyor bize.Gerçi bu öyküler biraz bilgi verir tarzda ve kitaba yedirilememiş gibi duruyor ama sıkmıyor sadece eksik kalmış hissi uyandırıyor.


Shakespeare ve Fuzuli'nin hayali kızkardeşleriyle yapılan varsayımları;postnatal oranını belirlemek için kullanılan testi ise lüzumsuz bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim.Birde kitabın üstündeki yazının siyah boyaları elimde kaldı ve süt yazısı nerdeyse silindi,çok sinir oldum.


***İstanbul'da bir sevdiğin varsa,üstüne üstlük bir de İstanbul'u seviyorsan eğer,ne kadar uzağa gidersen git ve nasıl bir hızla,gene de kurulamazsın bu şehirle cebelleşmekten rüyalarında.

***Cinsiyet temelli ikilemlerin bu kadar kanıksandığı ve "normalleştirildiği" bir ortamda ,masıl ayırt edeceğiz hakikaten neyin "normal" ve "doğal" olduğunu.
***Oscar Wilde,"Erkekler yorulunca evlenirler.Kadınlar ise meraktan evlenirler.Sonunda her iki taraf da hayal kırıklığına uğrar" demişti.

***Ölmeden önce ölenler var ya,işte onlar küçük harfle aşktan büyük harfle AŞK'a geçerler.

***Bir yandan çocuğunu baskısız,özgür yetiştirmem gerektiğini söyleyen bilincim...Bir yandan ataerkil bir toplumda kız çocuğu büyütmenin kuralları,sınırları...Sen istediğin kadar özgürlükçü ol,toplum aynı fikirde değilse nasıl denge.Nasıl ulaşacağım o senteze?
***Çünkü ne kadr girift olursa olsun her dehlizin bir çıkışı var...Ummadığın kadar yakında bir yerde seni bekleyen...Oraya doğru yürümek tek yapman gereken...
***Oysa hepsi bendim.Hepsi benim.Hataları ve sevapları,eksiklikleri ve meziyetleriyle.Ve şimdi anlıyorum ki içimden Sesler Korosu ancak yan yana olduklarında,bir aradalıklarında anlam taşıyorlar.

7 yorum:

Ludmilla dedi ki...

İlk cümlenin altını ben de çizmiştim :)

Anne olsam görüşlerim farklı olur muydu diye sordum kendime kitap bitince, sonra Elif Şafak severi ablamın da kitabı beğenmediğini anımsadım. Belki postnatal depresyonun duyulması, buna kapılan kadınların başkalarının da başına geliyormuş bak diyerek kendilerini rahatlatmaları için yararlıdır.

O boyalar bir benim elime bulaştı sanıyordum, neyse 2. elli binlik baskıda düzeltirler heralde durumu...

SERAP dedi ki...

Belkide haklısın ,sıkıntılarımızı o kadar saklı yaşıyoruz ki,başkalarında görünce içimiz rahatlıyordur.Yinede yazılması gerektiği için yazılan bir kitap olduğuna, bu kısa moladan sonra anlatılacak daha nica kitap yazacağına inanıyorum.

yaban mersini dedi ki...

sevgili serap,merhaba..
bu yazarı seviyorum ama anne değilim,yazdıkların ilgimi çekti,ne yapacağıma karar veremedim..kitabı hala okumak istiyorum..sence ne yapmalıyım.slmlar.

YILDIZNAF dedi ki...

Merhaba Serap, iyi bayramlar Cicek. Bu kitabi okumayi istemistim, sayende daha cok istedim sevgilerle....

SERAP dedi ki...

diyalogyemekleri;
Ben sevdiğim yazarların, sanatçıların yapabildiği, yazabildiği herşeyi okumak,görmek,duymak isterim.En iyisi içsesine kulak ver ve o ne diyorsa onu yap.
Yıldfıznaf;
kitapla kal ablacım:)

??? dedi ki...

Bu kitabı okuduktan sonra Elif Şafak'a bir kere daha hayran kaldım, şahsen, bana çok katkısı bulundu diyebilirim.

SERAP dedi ki...

Hoşgeldiniz;Postnatal depresyon konusunda değil
ama yeni yazarlarla tanışmak açısından banada çok faydası oldu.Eğer okumadıysan en kısa zamanda diğer kitaplarınıda oku derim,Sevgiyle kal:)