8 Kasım 2007 Perşembe

YALNIZLIK GİTTİĞİN YOLDAN GELİR (SELÇUK ALTUN)


Kafama göre bir kitapçı bulamadığım Ordu'da şimdilik kütüphaneye dadanmış bulunuyorum.Ne zamandır alınacaklar listemde bekleyen Selçuk Altun kitabını görünce aklımdaki Türk Klasiklerini aramaktan vazgeçtip bu kitabı alıyorum.

Uzun uzun listelenen yazar,şair,ressam,heykeltraş ve onlara ait eserlerin adlarıyla örülmüş bir roman bu.Yazarının deyişiyle söylemek gerekirse DENE(MESEL) ROMAN.450'den fazla sanatçı adının (devamını saymak zor geldi:) referans olarak kullanıldığı kitapta " Sahi kimdir dünyanın en iyi yazarı?" sorusuna cevap arayan genç bir "KİTAPÇOKSEVER"in heyecanlı serüveni anlatılıyor.

Edebiyat ve sanatla içiçe olan ama yaşantısının asıl mimarı dayısından kurtaramadığı benliğiyle sürekli gel-gitler yaşayan roman kahramanı hayatının iplerini eline almaya çalışıyor.Bu arada gerçek hayatta da finansal sektörde çalışmanın verdiği avantajı kullanarak "para parayı nasıl çeker?" felsefesini ve Türkiye'nin nasıl bir aşırı fırsatlar ülkesi olduğunu bize anlatıyor.İlk defa sevdiği kadını bulabilmek ve kalbini tekrar kazanabilmek için İstanbul-New York arasında kendisine edebiyatla,özellikle de Oktay Rifat'ın şiirleriyle kaplı bir yol çiziyor.Roman kahramanı Sina'nın hayatına rastlantı sonucu giren O.Y ise bu yolculuğa mecera tadında hız kazandırıyor.
  • 32 yaşıma girmiştim.Yaşamımda hiçbir şeyi başaramadığımı düşündüm,nefret etmeyi bile...

  • 'Bazı bankacılara cennette,yatırım bankacılarının çoğuna cehennemde bile yer yoktur' sözü hangi Amerikalı bankacıya aitti ki?

  • O gece okuduğum ilk aforizmasında Elias Canetti "En kötüsü birşey olmak değil,o şey olduğun sanılmaktır" diyordu.

  • Geceleri sürekli geçmişimle hesaplaşır,hep borçlu çıkarım.Sabahları yalnızlık öyle kötü vurur ki,karabasanlarımı aradığım bile olur.

  • Zaten bu ülkede sevilmek,sayılmak için sussan yeter.

  • İlk sevdiğim sözcük 'dua' ,beceremediğimdendir.Son sevdiğim 'yalnızlık' ,çekip gidemediğimdendir.
  • Lotaryasal teşvikler olmazsa gazete bile almayacak olan,genelde okuma özürlü Türk milleti için yazan hiçbir yiğit şair ve yazar için 'Abartılmıştır' denilmemelidir.

Hoşuma giden alıntıları da paylaştıktan sonra ,okunası bir yazarın , okunası bir kitabını şiddetle olmasa da tavsiye ederim.

2 yorum:

Ümit Kurt dedi ki...

"Bir sen yakınsın uzakta kalınca" yla devam etmelisin :)

Selçuk Altun'un romanlarını çok severim ;)

SERAP dedi ki...

Selçuk altun'un kitaplarını okuyacağımı,elimin bir şekilde onlara gideceğini biliyorum sadece ara vermek iyi olur diye düşündüm.

Az mola sonra devam:)