9 Kasım 2007 Cuma

KABUK ADAM (Aslı Erdoğan)



Dünya okurlarınca “geleceğe kalacak elli yazar” arasında sayılan Aslı Erdoğan’ın sayılan Aslı Erdoğan’ın yayımlandığı günden bugüne değerini ve yerini hiç kaybetmemiş ilk romanı: Kabuk Adam. Türk edebiyatında olduğu kadar dünya edebiyatında da yeni bir yazarın doğuşuna tanıklık eden bir kitap. Şık olmakla cinayet işlemek arasındaki o çok ince çizginin öyküsü. “Size Kabuk Adam'ın öyküsünü anlatacağım, tropik bir adayı, cinayet ve işkencenin, şiddetin bataklığında filizlenen bir aşkı, içinde yetiştiği toprak kadar acı dolu bir aşkı anlatacağım. Çıldırtıcı gücünü sonuna dek yaşanmayan arzulardan, en gizli hayallerden alan bir tutkuyu, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğu ve bütün yıkımların nedeni olan korkuyu, insanın en temel özelliği olan korkusunu, alçaklığını, umutsuz yalnızlığını.. Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir./Tanıtım bülteninden


Aslı Erdoğan ne zamandır okumak istediğim bir yazardı buluşmak bu zamana kısmetmiş.En son romanıyla ilk romanını seçmek arasında tereddütte kaldım ama sonunda ilk romanı 'Kabuk Adam' da karar kıldım.Olayın hikaye örtüsü yazarın hayatıyla birebir kesiştiği için inandırıcılığı oldukça yüksek bir roman olmuş. Aşka, kaçırılmışlıklara, iyinin ve kötünün içiçe olmasına dair yazılmış bir roman bence..

Fizikçi (burda bilim adamımı,bilim kadınımı desem karar veremedim) roman kahramanının Karayip'lere gittiği bir seminerde tanıştığı deniz kabuğu satıcısı Tony ile aralarında geçen olayları ,diyalogları anlatmıştır kitap.Sadece anlatmakla kalmamış içsel sorgulamalarla derin düşüncelere daldırmak istemiştir okuyucuyu.Tadı damağımda kaldı diyorum ve kitaptan beni vuran 2 cümleyi yazıyorum :

''Bugün artık biliyorum: hayatın bizlere verip verebileceği tek odül, tek armağan, sevgi dolu bir insandır ve biz böyle bir insanı, ilk fırsatta katlederiz. sonra da, ömür boyu, bu asla bağışlanmayan günahın lanetini sırtımızda taşırız."

" Ölüm ülkesinin sınırlarına dek gitmişti Tony, bu yüzden de yaşamın gerçek değerini iyi biliyordu. Yalnızca kötülüğün en dibine inenler, erdemin doruklarına varabilirler."

Iskalamayın derim:)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Aslı Erdoğan kitaplarıyla tanışma fırsatım olmadı ama listeme ekledim, yakın zamanda okumayı düşünüyorum.
sevgilerimle...

SERAP dedi ki...

Sanırım birbirimize farklı yazarları tanıştırma fırsatı bulacağız:)
Çok geç kalma tamam mı?