12 Eylül 2007 Çarşamba

SAFRAN SARI (İNCİ ARAL)


Yazarlığının 30. yılında İnci Aral'dan, Türkiye'nin bu zamanlarına dair, kolay unutulmayacak bir roman: Safran Sarı. Genç yaşta yükselmiş bir yatırım uzmanı; eski eser kaçakçısı bir kadın; üniversite mezunu bir telekız. İnci Aral, 'Geleceksizlik' üzerine kurduğu romanında bu üç kişinin kesişen yollarını anlatıyor. Safran Sarı; para, güç ve başarı peşinde koşarken kimliklerinden, aşktan ve umutlarından uzaklaşan, en sonunda ruhunu kaybedişinin serüveni...
'Safran Sarı; 1994'te yayımlanan Yeni Yalan Zamanlar'da, insanımızın serüvenine, değerler yitimiyle savruluş ve çözülmelerine yönelttiğim bakış açısı ve edebi ilginin 2003'te Mor'la gelişen devamı oldu ve bu iki romanı tamamlayan bir üçleme oluşturdu. Safran Sarı'ya başlarken çağının tanığı olmayı önemseyen bir yazarın yaşadığı yıllara ilişkin izlenim ve duygularının birçok bakımdan ciddi bir bütünlük oluşturduğunu gördüm. Bu yüzden ilk kitabı Yeşil olarak yeniden adlandırdım ve üçlemeyi 'Yeni Yalan Zamanlar' üst başlığıyla tanımlamayı uygun buldum'. - İnci Aral (Tanıtım Yazısından)
****************************************************
Kullandığı Türkçeyi,cümle kurgusunu ve uygun sözcükleri seçmekteki başarısından dolayı daha öncede okumuştum İnci Aral'ı.Ordu'da ve Giresunda bulamadığım bu kitabı eşim Samsun'dan alıp getirdiğinde çok sevindim ve hemen okumaya başladım.Konusu çok farklı değilmiş gibi fakat seçilen karakterler herkesin çevresinde sıkça gördüğü tipler değiller.Farklı dünyalardan yansıtılan bakış açısı güzel bir olay örgüsüyle birleşince sıkmadan okunabilecek ve ardından sorgulamalar yaptırtacak bir kitap çıkmış ortaya.Kaybedilmiş ruhları okurken kendinizi kaybetmemek için hala şansınız olduğunu okuyup şükredebilirsiniz belki.

2 yorum:

Mutlu Kum Taneleri dedi ki...

Safran Sarı'dan sonra Mor'u da okumak istiyorum ama henuz fırsat bulamadım. Şimdi elimdeki önce iki kitabı bitireceğim sonra Mor'u okuyacağım. Tavsiyeniz için teşekkürler.

SERAP dedi ki...

Ziyaretin için ben teşekkür ederim.Bana Göre Mor daha akıcı ve olay örgüsü okuyucuyu daha bağlayıcı.Keyifli okumalar:)